21 Ocak 2012 Cumartesi

Ders-11 Flash'ta Zaman Konusu

Bu derste size yapacagimiz oyunlarda, vazgeçilmez bir unsur olan “zaman” konusunu anlatacagim.Çünkü, örnegin bir oyunun belli bir süre çalisip, bitmesini biz zamanlama islemiyle yapabiliriz,veya belli süre araliklarinda, agaçtan düsen elmalari bu zamanlama islemine göre düzenleriz.Kisaca, Flash CS4’de zaman nasil denetlenir,olusturulur? Sorusuna cevap bulacagiz bu derste.
FLASH CS4'de ZAMAN



Öncelikle sayfanin ortasina “Text Tool” araciyla bir tane yazi alani çizin. “Dynamic_Text” olsun.Renk olarak da siyah’i seçin.”Instance name” olarak da “gosterge” yazin.




Simdi baslayalim kodlama isine.1.framedeyken actions panelini açin ve asagidaki kodlari yazin.




var sure:Timer=new Timer(1000);
sure.start();

var toplam_saniye:uint=60;


sure.addEventListener(TimerEvent.TIMER,toplam_saniyeyi_azalt);



function toplam_saniyeyi_azalt(event:TimerEvent):void{

toplam_saniye-=1;
gosterge.text= toplam_saniye.toString();


}








Bu kodlari yazdiktan sonra gelelim bu kodlari açiklamaya. “var sure:Timer=new Timer(1000);” koduyla biz bir “zaman degiskeni” belirledik ve “sure.start()” koduyla da bu zamani baslattik.Oyunumuza zaman,süre vs. gibi unsurlar eklemek için,önce bir zaman degiskenini belirleyip ardindan onu baslatmak (start) zorunludur.Her neyse,sonra “toplam_saniye=60;” diye toplam saniye miktarimizi belirledik(60 saniye). “sure.addEventListener(TimerEvent.TIMER,toplam_saniyeyi_azalt);” koduyla da, “sure” adli zaman degiskenimizi denetleyen kodu yazdik.Bu kod, “sure” degiskeninde belirtilen süre araliklarinda çalisir( örnegin biz 1000,yani 1 saniye dedik.Her 1 saniyede bir, bu kodun içindeki “toplam_saniyeyi_azalt()” fonksiyonu devreye girecektir bu sayede). Ardindan “toplam_saniyeyi_azalt()” fonksiyonunu olusturduk.Bu fonksiyon, her çalismaya basladiginda “toplam_saniye” degiskeni -1 azalacak, sonuç da “gosterge.text=toplam_saniye.toString()” kodu sayesinde, önceden çalisma sayfamizin ortasina çizdigimiz “gosterge” isimli kutucuga, bu azalma miktari gösterilecektir.Böylece azalan saniye unsurunu olusturmus olduk. “Crtl+Enter” yaparak örnegimizi denetleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder