2 Şubat 2012 Perşembe

Bağımsız Oyun Geliştiriciliği


Önceki yazımda da belirttiğim gibi yazımın konusu "Bağımsız Oyun Geliştiriciliği". İlk olarak ne olduğunu anlatmakla başlayayım. Kısaca bağımsız sinemanın oyun sektöründeki karşılığı diyebilirim. Küçük geliştirici ekiplerinin kendi kaynakları ile oyun geliştirip, yine kendi kaynakları ile bu oyunların dağıtım ve pazarlamasını sağlaması diyebiliriz.

Bağımsız oyun geliştiriciliğinin ortaya çıkışı yeni sayılsa bile kökenleri bayağı eskilere, 90'lı yılların başlarındaki (ve hatta daha da öncesine dayanan) shareware oyunlara dayanmakta. Shareware mantığının günümüze taşınıp Internet'in sunduğu geniş imkanlarla bir araya gelmesi ile oluşmuş bir kavram Bağımsız oyun geliştiriciliği. Günümüzdeki önemi ana akım piyasadan kaybolan yenilikçiliğin (bunun başlıca sebebi ortada dönen paralar büyüdükçe parayı koyan dağıtımcılar daha az riske girmeleri ve kazancı belli türlere yönelmeleri) kendine geniş bir yer bulması. Tabii sadece yenilikçi fikirlere yuva olmuyor, aynı zamanda saf eğlence arayan arcade severlere ve fazla para kazandırmadığı için ana akım piyasadan kaybolan oyun türlerine de kucak açıyor.

Ve bütün bunların merkezinde Internet var. Çünkü çok önemli bir konuda geliştiricilere yardımcı oluyor. Oyunun dağıtımı ve pazarlaması. Internet'in bu kadar yaygın olmadığı dönemlerde sektör büyüdükçe küçük firmalar oyunlarını satabilmek için büyük dağıtımcılara muhtaç kaldılar. Ama Internet'in yaygınlaşması ile buna bir alternatif geldi. Artan bağlantı hızları ile bilgisayar oyunlarının internet üzerinden dağıtımı iyice kolaylaştı ve hatta ana akım (mainstream) piyasada bile Valve'ın Steam'i gibi örnekler ortaya çıkmaya başladı. Yine aynı şekilde Internet bağımsız geliştiricilere oyunlarını tanıtmak için alternatif (ve pek de alternatif sayılmayacak) yöntemler sağladı. Ama bunlar buraya sığmayacak kadar uzun. O yüzden daha sonra detaylı olarak inceleriz.

Peki bunları niye anlattım? Çünkü Türkiye'de yaşayıp da oyun geliştiricisi olmak isteyen biri için en uygun yöntemin bu olduğuna inanıyorum. Evet kazancı az, evet çok fazla sorumluluk almanız gerekecek (bir oyunu bitirmek işin sadece başlangıcı olacak) ama ortada oyun geliştiren Türk firmaları fazla olmadığına göre bu ülkede oyun yapımından para kazanmak istiyorsanız deneyebileceğiniz bir yöntem. Ve önümüzdeki günlerde bu sitede bu konu hakkında daha fazla yazı bulabileceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder