7 Nisan 2012 Cumartesi

Kendi Oyun Motorunu Yazmak Hakkında

http://www.aysohbet.net/wp-content/uploads/2012/01/sonbahar-manzara.jpg
Hani Bazen Bi Sigara Yakarsın."Boşver Düşünme" Dersin



Çok sık duyduğum ve artık gerçekten sıkılmaya başladığım bir konu hakkında kısa bir yazı yazmak istedim.
Oyun yapımı ile biraz ilgilenen(veya  öyle  görünen) insanlar buldukları bütün platformlarda "kendi oyun motorunu yazmazsan kendi oyununu yapamazsın" ,"istediğin kadar oyun yap senin değil o","motoru yaz da gel" tarzı başlıklarla insanların heveslerini sömürmeye devam ediyorlar.

Bildiğiniz gibi Türkiye'de "oyun" daha emekleme aşamasında.Durum ülkemizde böyleyken evinde 1.5 saati boş olan,onuda facebook'ta okey oynamak yerine "iki satır kod yazayım,şöyle basit bir oyun yapayım,bi model yapayım" diye kendini geliştirmeyen harcayan insanlara "motor nerde"  demek motorluktan farksızdır kanaatimce.Olayın teknik açısından bakmama gerek yok sanırsam.İmkan yetersizlikleri,oyun yapımının "hobi" olarak görülmesi zaten oyun motoru yazmayı imkansız kılan,imkansız olmasa bile bug'lar ile dolu,kullanışsız,gereksiz bir programdan ibaret olmasına neden olacaktır.


Olaya bir farklı yönden baktığımızda Oyunlar sanat eseri kapsamındadır.Bu ne demek oluyor?Yani bir oyunun ne ile,hangi programla yapıldığının hiçbir önemi yok.Oyun Motorları bir kurşun kalem ve boş A4 kağıdı gibidir.Önemli olan sizin onu kullanarak neyi ortaya çıkardığınızdır.Bir ressamın kendi tuvalini üretmesi gerekmiyorsa,bir futbolcunun kendi ayakkabısını veya topunu kendisinin yapması gerekmiyorsa.Bir oyun yapımcısınında en az onlar kadar mecburiyeti yoktur.


Yani Türkiye'de ki geliştiricilerin önüne taş koymayın.Çünkü yağtığınız emekliğen bebeğe "yürüsene lan" demek kadar mantıksız.

2 yorum:

  1. Katılıyorum, zira bir çok forumda "oyun yapmak için nereden başlamam gerek" gibi masumca ve normal sorulara "abim sen napcan oyunu, yapamazsın, ehe ehe" gibi absürd cevap veren sürüyle moloz yığını var. Carmack'de anasının karnından programcı doğmadı ki. Bir yerden başlanmalı, hak veriyorum.

    YanıtlaSil
  2. Keşke herkes sizin gibi düşünebilse, zaten oyun oynayarak zaman öldüren gençlerden çok azı oyun yapımına merak salıyor, onlarında önüne bunun gibi engeller koymamak lazım. Oyun motorları yeni başlayanlar için gerçekten çok büyük bir nimet ve bu işi dahada zevkli bir hale getiriyor. Mesela Construct2 gibi hemen hemen kerkesin oyun yapabileceği motorlar varken, insanların hevesini kırmamak lazım...

    YanıtlaSil